LESBOS: drie strips gemaakt op het eiland

STRIPTEKENAARS REIZEN NAAR LESBOS OM REPORTAGE TE MAKEN
In oktober 2017 zal er een bijzondere samenwerking plaatsvinden tussen drie striptekenaars en de kranten NRC, DS Weekblad (De Standaard), en online stripplatform Drawing The Times. Tekenaars Aimée de Jongh, Judith Vanistendael en Mei-Li Nieuwland zullen naar het Griekse eiland Lesbos afreizen om elk een stripreportage te tekenen over de vluchtelingencrisis. Deze zullen in de maanden nadien worden gepubliceerd. 

Op het Griekse eiland Lesbos verblijven nog steeds duizenden vluchtelingen in overbevolkte kampen, wachtend op uitsluitsel over hun asielaanvraag. Wachttijden kunnen oplopen tot een jaar, terwijl de leefomstandigheden mensonterend zijn. Toch verliest de “wachtkamer van Europa” langzaam zijn nieuwswaarde. De beelden zijn in al die jaren al zo vaak vertoond, dat de interesse in de media verslapt.

De drie tekenaars willen daarom opnieuw de aandacht vestigen, door middel van deze bijzondere benadering. Initiatiefnemer Aimée de Jongh: “Strips kunnen ook tonen wat er niet is: het is mogelijk heen en weer te gaan in de tijd via de verbeelding van de tekenaar. De reportageserie zal ook een publiek aanspreken dat normaal geen kranten leest, via een toegankelijke vorm uit de populaire cultuur.”

Aimée de Jongh is vooral bekend van haar strip Snippers en haar inmiddels verfilmde graphic novel De Terugkeer van de Wespendief. Tekenares Judith Vanistendael is de grand dame van de Vlaamse strip en werd genomineerd voor drie Eisner Awards, de Oscars van de strip, met haar succesvolle boek Toen David Zijn Stem Verloor. Illustrator Mei-Li Nieuwland is relatief nieuw in het vak, en laat zich vooral inspireren door technologie en de samenleving. Zij startte in 2017 het platform Tekenen Voor de Toekomst, waarin ze striptekenaars al opriep om geëngageerde strips te maken.

Poster:

poster5DEFZONDERLOGOS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s